Pieter-Jan combineert gezondheid en duurzaamheid

Pieter-Jan Deschamps

Afdelingshoofd duurzaamheid bij GSK

Opleiding: Burgerlijk ingenieur

Elke dag worden er bij farmabedrijf GSK in Waver meer dan 2 miljoen dosissen vaccins geproduceerd. Het is de grootste productielocatie voor vaccins in de wereld. De taak van Pieter-Jan Deschamps? Ervoor zorgen dat die productie op de meest milieuvriendelijke manier gebeurt. Want de beste impact, dat is geen negatieve impact hebben op de natuur en het klimaat. De positieve impact van al die levensreddende vaccins is dan weer enorm.

Van griep tot mazelen, van polio tot malaria. In de grootste vaccinfabriek ter wereld, die van GSK in België, ontwikkelen en maken ze een heel reeks vaccins die bescherming bieden tegen heel wat aandoeningen. Liefst 99% van al die vaccins zijn bestemd voor export, naar zo’n 160 landen wereldwijd.

Als ‘Head of Sustainability’ heeft Pieter-Jan de belangrijke taak om doorheen alle afdelingen van het farmabedrijf te waken over de duurzaamheid. Uiteraard is de kwaliteit van de vaccins en medicijnen van het allergrootste belang, maar GSK streeft ook ambitieuze milieu- en klimaatdoelstellingen na.

Zinvolle job met impact

Elk jaar hebben we met onze vaccins een positieve invloed op de levens van miljoenen patiënten. Datzelfde effect willen we ook hebben op milieu, klimaat en maatschappij. Daarvoor moeten we de impact van onze productieprocessen zo klein mogelijk maken”, legt Pieter-Jan uit.

De duurzame doelen van GSK zijn niet min. Het bedrijf wil tegen 2030 de CO2-uitstoot met 80% verminderen, 20% minder water verbruiken en 20% minder afval produceren. Ook het bevorderen van de biodiversiteit op de bedrijfsterreinen is een belangrijk aandachtspunt.

Gezonde patiënten, gezonde planeet

Dat is een grote uitdaging, want bij de productie van geneesmiddelen gelden uiteraard zeer strenge regels en procedures voor kwaliteit en veiligheid. Voor mij is het bijzonder motiverend om in een bedrijf te werken dat patiënten een beter leven geeft, maar dat tegelijk ook zeer sterk inzet op duurzaamheid”, zegt Pieter-Jan.

Je kunt me dus gerust een transitiebooster noemen”, besluit hij, “want mijn rol is om het bedrijf op weg te zetten naar nul impact op het klimaat en een positieve impact op de natuur en de planeet. Uiteraard doe ik dat niet alleen. Het is net superbelangrijk om al mijn collega’s te inspireren en te motiveren om samen elke dag het beste van onszelf te geven: voor gezondere patiënten én voor een gezondere planeet.”

Ontdek meer verhalen

Er zit meer in je yoghurtpotje dan je denkt

Gill doet de grote verdwijntruc met CO2

Bodem, lucht of water? Eline maakt het zuiver!