Hoe Kâline 250.000 patiënten helpt wereldwijd

Kâline Devaleriola

Labo-analist kwaliteitscontrole bij Takeda

Opleiding: industrieel ingenieur chemie

Stel je voor dat jouw job een levensbelangrijke impact heeft op 250.000 patiënten in 80 landen over de hele wereld. Indrukwekkend, niet? Toch is dat precies wat Kâline Devaleriola doet als labo-analist bij biofarmabedrijf Takeda in Lessen. In dat stadje op de taalgrens tussen Oost-Vlaanderen en Henegouwen controleert ze in haar laboratorium de kwaliteit van behandelingen voor zeldzame ziektes. Met een opvallende hoofdrol voor … bloedplasma.

Checken, dubbelchecken en nog eens controleren. Als analist in het laboratorium van Takeda waakt Kâline over de kwaliteit van de behandelingen voor mensen die kampen met zeldzame ziektes en aandoeningen van het immuunsysteem. Alleen perfect is goed genoeg. Zeker als je weet dat die medicatie van levensbelang is voor zo’n 250.000 patiënten per jaar, verspreid over de hele wereld.

Voor Kâline bestaat een typische werkdag uit nauwgezette controles en gedetailleerde tests. Ze zorgt ervoor dat elk geneesmiddel dat de productielijn verlaat, voldoet aan de strengste normen op het gebied van zuiverheid en werkzaamheid. “De toegevoegde waarde van mijn werk is dat ik patiënten de behandeling kan bieden die ze nodig hebben voor een betere levenskwaliteit”, zegt Kâline.

Kwaliteit en duurzaamheid

Elke dag staat ze voor de veeleisende uitdaging om producten op tijd te leveren, zonder in te boeten op de kwaliteit. “Het is precies die uitdaging die me drijft en motiveert om voortdurend te verbeteren,” legt Kâline uit. “Een perfect product kunnen leveren is een belangrijk doel op zich. Maar als je weet waarvoor het dient, geeft het nog veel meer voldoening. Dat is echt de essentie van mijn job”.

Bij Takeda gaat het niet alleen om behandelingen van de allerhoogste kwaliteit, er wordt ook sterk ingezet op duurzaamheid en digitalisering. Kâline werkt daarom actief mee aan de digitalisering van laboratoriumprocessen. “Door een papierloze werkomgeving te creëren, verbeteren we de efficiëntie van onze productieprocessen en verkleinen we de ecologische impact van ons bedrijf”.

Mensen genezen met bloedplasma

Dan hebben we het nog niet gehad over het belangrijkste ingrediënt van de behandelingen die Takeda in Lessen ontwikkelt: bloedplasma. Al 50 jaar verwerken ze plasma uit menselijk bloed tot medicijnen die de levensverwachting van heel wat patiënten verlengen en hun levenskwaliteit verbeteren. Het doneren van bloed blijft dan ook van vitaal belang om patiënten met zeldzame ziektes te helpen. Nu ja, zeldzaam. Alleen al in België lijden een half miljoen mensen aan dergelijke aandoeningen.

Dat is wat me elke dag stimuleert”, benadrukt Kâline. “Zonder mijn werk en dat van mijn collega’s zouden al die patiënten hun behandeling niet krijgen. Het is bijzonder om te beseffen dat wat ik hier in het laboratorium doe, bijdraagt aan het welzijn van zoveel mensen. Ik zet me met plezier elke dag 100% in om ervoor te zorgen dat zij die de pech hebben om ziek te worden, toch een normaler en bevredigender leven kunnen leiden.

Ontdek meer verhalen

Experimenteren met fosfor, da’s goed voor het milieu

Jelle vangt CO2 , en dat is goed voor het klimaat

Bodem, lucht of water? Eline maakt het zuiver!