Jelle vangt CO2 , en dat is goed voor het klimaat

Jelle Pelemans

Productiemanager bij BASF

Opleiding: Burgerlijk ingenieur chemische technologie

Als productiemanager bij chemiebedrijf BASF Antwerpen werkt Jelle mee aan een straf project om CO2 op te vangen en op te slaan. Zo kan de CO2-uitstoot in de Antwerpse haven drastisch naar beneden. “We zijn een van de eerste in Europa die zoiets op zo’n grote schaal uitwerken”, zegt hij trots. Knap pionierswerk dat de transitie naar een klimaatneutrale samenleving een enorme boost zal geven.

De beste CO2 is de CO2 die niet wordt uitgestoten”, vertelt Jelle. Daarom is hij met zijn collega’s bij BASF altijd op zoek naar manieren om nog efficiënter te werk te gaan. “Of het nu gaat om energiebesparingen, nieuwe productietechnieken of ons Carbon Capture & Storage (CSS) project.

Grote vangst

Dat CCS-project is geen kleintje, integendeel. Het is uniek in Europa om op zo’n grote schaal CO2 te gaan opvangen en opslaan, om zo de uitstoot fors te verminderen. “Het is de bedoeling om de CO2 die vrijkomt bij de productieprocessen op te vangen, daarna om te zetten in vloeibare vorm en vervolgens veilig op te slaan, bijvoorbeeld onder de zeebodem,” legt Jelle uit. “Zo kunnen we verhinderen dat CO2 in de atmosfeer terechtkomt.

Het CCS-project in de Antwerpse haven is nog in volle ontwikkeling, maar zal een sleutelrol spelen in de inspanningen van de industrie om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de Europese klimaatdoelstellingen te halen. Het is een technologisch hoogstandje dat heel wat complexe technieken omvat en waarvoor veel samenwerking nodig is tussen verschillende bedrijven en organisaties. Zo is het een hele uitdaging om de benodigde infrastructuur op te bouwen en de CO2-opvang- en opslagprocessen te optimaliseren.

De juiste balans

Ik ben productiemanager bij de tak van BASF die ethyleenoxide produceert. Dat wordt onder meer gebruikt  in de auto-industrie en in allerlei verzorgings- en huishoudproducten. Maar bij de productie ervan komt onvermijdelijk CO2 vrij. En die uitstoot willen we dus op een innovatieve manier gaan voorkomen.” De grootste uitdaging voor Jelle is daarbij om de juiste balans te vinden. “Je moet rekening houden met alle aspecten: milieu, klimaat, energie, kosten en veiligheid. Wij willen een positieve impact hebben: niet alleen voor ons bedrijf, maar ook voor de maatschappij.”

Kunnen meewerken aan die innovatie richting klimaatneutraliteit is voor Jelle een grote motivatie. “Mijn job geeft me enorm veel voldoening. Zeker als je beseft hoeveel keer groter de positieve impact is die ik hier professioneel kan hebben in vergelijking met mijn individuele bijdrage in mijn dagelijks leven.” Dat maakt van Jelle een transitiebooster om u tegen te zeggen.

Ontdek meer verhalen

Bodem, lucht of water? Eline maakt het zuiver!

Experimenteren met fosfor, da’s goed voor het milieu

Hoe Kâline 250.000 patiënten helpt wereldwijd