Voedingsgewassen resistenter maken tegen ziektes, ze beter bestand maken tegen periodes van droogte en hun voedingswaarde en oogstopbrengsten verhogen. Met geavanceerde gentechnologie kunnen we wetenschappelijke innovatie inzetten voor een duurzamere en efficiëntere voedselproductie, wat zorgt voor meer voedselzekerheid voor een groeiende wereldbevolking. Daarom is het een goede zaak dat de Europese Commissie een voorstel klaar heeft dat het gebruik van de nieuwste genetische technieken (NGT’s), zoals CRISPR-Cas, voor voedingsgewassen onder bepaalde voorwaarden mogelijk maakt.
De bakermat van de plantenbiotechnologie ligt in Gent. Grondlegger professor Marc Van Montagu kreeg er de World Food Prize voor, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) is een onderzoeksinstelling met wereldfaam. Toch heeft Europa te lang op de rem gestaan om plantenveredeling via gentechnologie alle kansen te geven. Het is tijd om nu het gaspedaal in te drukken en met aangepaste regelgeving innovatie in gengewassen te stimuleren en onze achterstand tegenover anderen werelddelen in te halen. Uiteraard binnen een Europees beleidskader met duidelijke spelregels en normen, maar wel met de ambitie om vanuit België en Europa bij te dragen aan oplossingen om 8 miljard mensen op een kwaliteitsvolle en duurzame manier te voeden.
Frédéric Druck, secretaris-generaal bio.be/essenscia
Tineke Van hooland, adjunct-secretaris-generaal bio.be/essenscia